Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

A fotozsurnaliszta stílusú esküvői fotózásról

Az esküvői fotozsurnalizmus megértéséhez pontos elképzelésünknek kell lennie arról mi is a fotozsurnalizmus általában.

A fotozsurnaliszta képeket gyűjt és publikál hogy elmeséljen egy történetet. Először is : a képek időrendben sorakoznak egymás után, másodsorban: a képek objektív módon mutatják a történteket, megragadva az esemény “szívdobbanásait”, azaz a legfontosabb momentumokat.

Végül, de nem utolsósorban elbeszélésszerűen azt is megmutatják, mit élhettek át az esemény résztvevői. Ezért a fotós – az alanyok beállítása helyett – állandóan akcióra kész. Ez a módszer a történtek elevenebb bemutatására képes, ahol az alanyok saját természetes környezetükben, természetes megvilágításban láthatóak. Így az eredmény sokkal életszerűbb, élénkebb lehet.

A fotozsurnalizmus rövid története
A XX. század közepén vált népszerűvé, amikor a Life, Sports Illustrated és a Daily Graphic elkezdték használni a stílust a saját oldalaikon. Ahogy a fényképezési technológia egyre mobilabbá vált, úgy fejlődött a fotozsurnalizmus is. Ma már nincs szükség filmtekercsekre és kényelmetlen világítástechnikára, a digitális eszközök sokkal többre képesek. Az új technológia lehetővé teszi hogy a fényképészek arra összpontosítsanak, amiben a legjobbak: hogy pillanatokat ragadjanak ki a az eseményekből és történetet meséljenek velük.

Az esküvői fotozsurnalizmus nagyon hasonlít idősebb testvérére. A Dennis Reggie által tökélyre fejlesztett stílus (sokan őt tartják az esküvői fotozsurnalizmus atyjának) rohammal vette be az esküvői fényképezési ipart. Ez az új és érdekes módszer drámaian megváltoztatta az esküvői fényképezés szabályait. Véget vetett annak a gyakorlatnak, mely szerint az esküvő napját durván félbeszakítják a pózok fényképezésére szánt időszakok.Az esküvői fotozsurnaliszták minden felvételükkel rögzítik az eseményeket úgy, ahogy azok a maguk természetes módján megtörténnek. A ceremónia és az események állandó figyelésével és a történetet híven elmesélő, elkapott pillanatok rögzítésével a fényképészek képesek az esküvő során keletkező spontán érzelmek és érzések rögzítésére.

A stílus erősségei

Belelapozva egy fotozsurnaliszta albumba a házasok sohasem érzik úgy, hogy az albumban máshol már látott képek köszönnek vissza, hiszen minden esküvő másmilyen. Az ő napjukat egyedi módon, úgy örökítették meg, ahogy az események kibontakoztak. A történetük a szemük előtt elevenedik fel, dokumentarista, művészi formában. A képek ráadásul számtalan olyan olyan apró történetet mesélnek el a nagy eseményen belül, amelyek gyakran önállóan is érdekesek. Ezen előnyök úgy érvényesülnek, hogy a stílus maga kevésbé időigényes és nem zavarja az események természetes folyását.

A stílus gyenge pontjai

Míg a fotozsurnalizmus sokkal nagyobb változatosságot biztosít mint a hagyományos esküvői fényképezés, természetesen vannak hátrányai. A legnagyobb probléma a kontroll hiánya. Az is lehetséges hogy a párok speciális megvilágítást vagy speciális pózban készült fényképet szeretnének, amelyekre “menetben” fotózva nem nyílik lehetőség. A fotozsurnaliszta képek minősége általában véve kissé elmarad a hagyományos stúdióképekétől, a professzionális környezet, világítás hiánya miatt.