Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

A csonka napokról

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

Nem vagyunk egyformák, kinek fontosabbak a fotók, kinek kevésbé. Természetesen elég sokan vannak olyanok, akik csupán az esküvőjük néhány részletét szeretnék lefényképeztetni. Ez néhány esetben alig haladja meg a 3-4 órás időtartamot.

Hozzánk is futnak be ilyen ajánlatkérések, némelyikük  komoly fejtörést tud okozni. Nézzük csak, miért:

Tegyük fel, hogy az ajánlatkérés szabad időpontra esik, de az esküvő napjáig még több hét, esetleg hónap van hátra. A kérdés kézenfekvő: vállaljam-e a biztosnak tűnő, de rövid küldetést, vagy kockáztassak és reménykedjem egy sokkal hosszabb, jobban fizető és szakmailag nagyobb kihívást jelentő teljes napos (10-12 órás) megbízás beérkezésében? A probléma – bár igencsak gyakorlati, zsebre menő kérdést feszeget – szigorúan matematikai jellegű, valószínűségi feladat a következő paraméterekkel:

1. A fotós keresettsége: a keresett fotóst nagyobb valószínűséggel kötik le
2. A fotós korábbi (pozitív/negatív) tapasztalatai: akinek korábban nem keltek el szombatjai, az inkább biztosra fog menni.
3. A fotós árai a mindenkori  átlagárakhoz képest: a drágább fotós nehezebben talál megfelelő ügyfelet.
4. A dátumig rendelkezésre álló idő: minél kisebb rendelkezésre álló idő, annál kisebb a valószínűsége a sikeres üzletkötésnek.

Nem kísérlem meg egzakt matematikai összefüggéssel leírni a szituációt. (Bár sorsszerűnek is nevezhető, hogy bő húsz évvel ezelőtt egy tudományos munkám éppen a hiányos bemeneti adatok alapján végrehajtott döntéshozatal természetével foglalkozott – ugye milyen csúnyán hangzik?)

Inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az aki csupán néhány órás időtartamra keres fotóst, a következő problémával találkozik:

Minél messzebb van az esküvője időpontja,  annál nehezebben talál jónevű, jó képességű, elismert fotográfust magának. (Vegyük észre, hogy ez éppenséggel pont fordítva van, mint a teljes napra szóló megbízatásoknál, ahol minél előbb keres valaki fotóst, annál könnyebb a dolga).

Az ok egyszerű, ez utóbbiak magasabb kockázatviselési hajlandósággal, önbizalommal rendelkeznek, ergo a kicsi, de biztos bevétel helyett a magasabb kockázattal járó kivárási stratégiát választják. Még néhány tényező van, amelyek távol tartják a keresettebb kollégákat az ilyen feladatoktól: a rövid küldetések nem eredményeznek teljes, a teljes esküvőn átívelő, kerek történetet mutató anyagot, ergo nem használhatóak a portfólióban. Rövid idő alatt kicsi továbbá annak a valószínűsége, hogy bensőséges kapcsolat alakuljon ki fotós és megbízója közt. A  tapasztaltabb kollégák  legtöbbje családos, ezért legtöbben inkább a párjukkal és gyerekeikkel töltik az időt, mintsem néhány órányi elfoglaltság miatt feláldozzák az amúgy sem nagy számban meglévő pihenőnapjaikat.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

Mit tegyen tehát egy leányzó, ha mégis 3-4 órára keres fényképészt?

A tanácsom: várjon az esküvője előtti utolsó néhány hétig. Ekkorra a legtöbb fotósnál csökken a kockázatvállalási kedv és a leendő ügyfél már nem csak az alsókategóriás fotósok közül válogathat. Mi történik akkor, ha a jobbak elfogytak vagy nem állnak kötélnek? Hát, semmi különös, középkategóriás vagy az alatti fotósból rengeteg van, ilyeneket az utolsó pillanatban is könnyű találni.