Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

A digitális technika: átok vagy áldás, avagy mindegy mit kapsz a pénzedért?

Tíz évvel ezelőtt képtelenségnek tűnt az a feltételezés hogy a professzionális filmes fényképezőgépeket kiszorítják digitális társaik. Ne beszéljünk az okokról amelyek miatt ez mégis megtörtént, ne essen szó a technikai részletekről, beszéljünk inkább a következményekről:

1. A digitális eszközök alkalmazásakor szinte azonnal látjuk az eredményt. A képek a fényképezőgépből történő letöltés után rögtön láthatóak.
2. Elektronikus képet előállítani olcsóvá vált.

A fentiek ahhoz vezettek hogy egyszeri kisebb beruházás után gyakorlatilag bárki elkezdheti “fotós” karrierjét, jelentős anyagi kockázat nélkül. Nincs filmköltség, nincs előhívás, nincs labormunka, ellenben van ígéretes pénzkeresési lehetőség.

Az esküvői fotós szakmában az olcsó digitális tükörreflexes gépek megjelenése – sok más pozitív oldal mellett – olyan anomáliákhoz vezetett, amely cseppet sem örvendetes. Tudomásunk van olyan … hogy is mondjam… önmagukat esküvői fotósnak nevező egyénekről, akik büszkén hirdetik: munkájukat még az esküvő helyszínén DVD-re írják, sőt, akár 1000-1200 képet is kaphat a kedves megrendelő (!), esetleg a képek egy részét hordozható nyomtatón ki is nyomtatják. Így aztán a kedves – és enyhén kapatos – megrendelő akár színes nyomatokkal a gomblyukában is hazatántoroghat!!! (ez utóbbi megjegyzés persze nem a büszke “fotográfus”-tól származik hanem a szerző bosszús megjegyzése).
Véleményem ezzel szemben? az, hogy aki büszke arra, hogy szinte azonnal vagy másnap bemutatja a kész anyagot, az csúnyán becsap téged, Kedves Olvasóm!

A zord digitális valóság ugyanis a következő:

A professzonális esküvői fényképezés még mindig ugyanazokból a fázisokból áll mint húsz éve, nevezetesen:

1. A fényképezés napja, amikor a fényképész a várható másolatok többszörösét (8-10-szeresét) exponálja, hogy legyen majd alapja a válogatáshoz.
2. A képek válogatása. Ezen fázis során a képek jelentős része a kukában köt ki. Nem feltétlenül azért mert rosszak, hanem azért mert van náluk jobb! (Mi, nászriporterek tandemben mintegy 3-4 ezer felvétel készítünk egy teljes nap alatt. Ahhoz hogy kiválasszuk ezekből a legjobb 20%-ot, mintegy két napra van szükségünk.)
3. A kiválogatott képekkel végzett labormunka.

Az igazi professzionális esküvői fényképész a laborban továbbra is a fényképezés időtartamának a többszörösét tölti. Akkor is, ha ez a labor ma már nem más mint egy PC és rengeteg célszoftver. Hogy miért? Hát azért, mert az, ami kijön a digitális fényképezőgépből, a nem fénykép, hanem annak a nyersanyaga, legyen a gép 35mm-es digitális csúcsmodell vagy középformátumú csoda. Nem akarlak untatni a technikai részletekkel, csak mutatok neked két fotót, egy feldolgozatlant és egy feldolgozottat, hogy értsed miről van szó:

 

Ez a kép egy Canon 1DsMk2-vel és 70-200/2.8L IS-el, azaz igazi 35mm-es csúcstechnológiával készült, RAW-ból konvertálva. Borotvaéles, színhelyes de nem elég jó. A legfontosabb hiányzik belőle: nincs benne élet, kissé digitális-ízű, fakó, túlságosan kemény. Ez nem a fényképész hibája, egyszerűen ilyenek a digitális készülékek. Persze mint a legtöbb fotóban, ebben is benne van egy jó kép lehetősége. Minimális korrekciók után a kép így néz ki:

Ez a minimum, amit szinte minden digitális képpel meg kell tenni hogy életre keltsük. Ez a kép persze még így sincs kész, de így jó néhány percbe beletelhet, míg ilyenné válik. És most számoljunk. Az alapvető korrekciók elvégzéséhez nekünk jó hét-nyolc év gyakorlás után 6-10 percre van szükségünk, tehát egy óra alatt átlagosan 5-10 képpel készülünk el. Két-háromszáz kép kiválogatására és feldolgozására tehát sokmilliós csúcstechnológia mellett 2+3 munkanap szükséges – nekünk. Gyanítom hogy szólóban dolgozva két lehetőség marad: minél kevesebb időt tölteni az utómunkával vagy nem fotózni minden hétvégén. Ahogy a hazai piacot ismerem sokan inkább a jóval kifizetődőbb első utat választják, amíg Te, kedves Olvasóm elég igényes nem leszel, hogy a másodikat követeljed…

Mai jótanácsaim ezért a következőek:

1. Ne csábulj el, ha sokszáz fényképet ígérnek neked – villámgyorsan.
2. Ne érd be korrigálatlan digitális állományokkal.