Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

A hírnév árnyékában (néhány szót a celebesküvőkről)

 

Ha minden jól halad a karriereddel kapcsolatban, akkor egy szép napon majd híres emberek keresnek meg azzal, hogy fotózd le az esküvőjüket. Várhatóan örülsz majd a felkérésnek és bizonyítási lehetőségként kezeled, talán az is eszedbe jut, hogy általuk magad is ismertté válsz.

 Mielőtt igent mondasz, javaslom, hogy gondold át a következőket:

1. Még a legkevésbé elkényeztetett, sztárallüröktől mentes celebritásnak is más az élete, mint a tiéd. Személyükkel kapcsolatos hírekre, fotókra vadászik a média és a munkád révén a bulvársajtó környékére tévedhetsz. Ez olyan mocskos vadászterület, amelyet a bulvár-ragadozók sokkal jobban ismernek mint te. Egy rossz lépéssel nem csak a karriered, de a puszta fizikai léted is veszélybe kerülhet (ez sajnos nem vicc, hangzottak el életveszélyes fenyegetések arra vonatkozóan, miét törik össze a hivatalos fotósnak, ha ki meri tenni a megbízási szerződés keretében készített képeit a weblapjára).

2.A celebritások magánélete általában jól őrzött, de legalábbis gondosan szabályozott terep. A fotóid sorsa nem a te kezedben lesz, a megjelenésük szabályokhoz lesz kötve, ezeket a szabályokat pedig nem te fogod diktálni.

3.A celebritások valószínűleg sokkal jártasabbak a jogérvényesítésben, mint te. Ha hibát vétesz, súlyos árat fizethetsz érte.

4.A celebritások esküvője nem olyan mint a többi. Valószínűleg heves médiafigyelem fogja kísérni és nem te leszel egyedül a placcon. Barátkozz a gondolattal, hogy a gyűrűhúzásnal rossz esetben húsz sajtóst fogsz tartani a válladon és a vacsoracsata sem lesz egyszerű.

5.Az ismert emberek fotózása idehaza leggyakrabban nem profitábilis tevékenység. A legtöbben ugyan átlagon felüli vásárlóerővel rendelkeznek, mégis jópáran gondolják közülük azt, hogy a celeb-léttel bizonyos dolgok  járnak nekik, legtöbbször ingyen és bérmentve.

6.Az ismert emberek körüli munka megalázó tud lenni. Míg egy civil pár számára megbecsült szakember lehetsz, a médiához szokott párosoknak csak egy újabb médiamunkás leszel, aki valószínűleg nem kapja meg a minimális tiszteletet sem.  Így aztán könnyen előfordulhat, hogy tizenkét órai talpalás után az ingyen svédasztalok lepusztításában különös gyakorlatot szerzett sajtóalkalmazottakkal fogsz versengeni néhány szikkadt szendvicsért.

7. A feladat legtöbbször nem hálás. Amerikában sem, hát még nálunk. Azt mindenki tudta, hogy  Eva Longoria (a Született Feleségek latin nőcijéről van szó) és Tony Parker (NBA-csillag, San Antonio Spurs) 2007 évi száresküvőjének képeiért  az OK! bulvármagazin kettő millió USD-t fizetett a párosnak. Az összes sajtókép a kukába való, de egy hétig telistele volt velük a bulvársajtó. Azt viszont szinte senki nem tudja, hogy a hivatalos fotóst Bob Davisnek hívják és kitűnő anyagot csinált. Az ő képei persze egyáltalán nem szerepeltek a sajtóban.

Így aztán, mielőtt vállalsz egy ilyen munkát, gondold át, hogy a (legtöbbször kétes értékű) megjelenésed a bulvárpiacon megéri-e a kockázatokat, a fáradtságot, idegeskedést és várható megaláztatásokat. Aztán dönts belátásod szerint. (A többi már csak hal a tortán.)

Comments (6):

 1. Marci

  2010. március 30. kedd at 13:24

  Még szerencsére nem volt ilyen jellegű megkeresésem, de valami hasonlót gondoltam én is a dologról.
  Ha jól emlékeszem, annak idején Viktor sem zengett örömódákat.

 2. Redl-Nagy Zoltán

  2010. március 31. szerda at 11:29

  Hát ez eszméletlen ahogyan ezt összefoglaltad, ismét lényegre töröen keményen és nyersen úgy ahogyan azt köll. A szívemből szólt eme írásod, hiszen kétszer is érintett vagyok ebben. Ami miatt, ez a cikk íródott, abban valahol én vagyok a ludas, ezt mi tudjuk Csabikám, de ez most másodlagos. Pontosabban ez az írásod a legpozítivabb eredménye az ajánlásomnak. Volt egyszer hol nem volt, Sophia Loren fia megnősült, akkoriban is fotóztam esküvőket és egyszer csak csörgött a mobilom. Egy bulvárlap megkért, hogy fotózzak ezen az esküvőn. Kérdem hogy,miért pont én, jön a válasz hát “mert olyan stílusú képek is kellenének amiket én csinálok és azok átkozottul jók és az egész hadsereg bulvárfotós akit a médiától kiküldenek úgysem készít majd ilyeneket”. Mondom, nagyon köszi a hízelgő bevezetőt és rákérdeztem: “Tessék mán mondani és mennyi a gázsi ha már ilyen jó vagyok, ahogyan mondja”. Erre jött a hidegzuhany: “örüljön hogy odamehet, és egyáltalán részt vehet egy ilyen rangos eseményen nem hogy még pénzt is adjunk érte”. Szerencsére én sejtettem ezt a választ arra a hétvégére amúgy is foglalt voltam, válaszom egyszerü volt: “köszönöm nem vállalom, nyugodtam hívjanak el még két bulvár fotóst a 30 mellé hadd tülekedjenek ők, úszva a szerencséjükben”.
  Az ember sosem tanul eleget a tapasztalataiból tavaly is kifogtam egy kissé hasonló esküvőt JB meg jómagam azóta is szívunk miatta. A szomoru még az hogy, a celebek nagy része nem is tudja mennyi rosszat tesz magának is, ahelyett jobban is utánanézne, milyen az igazi esküvőifotózás mik a trendek, kik a jók és csak azt elhívni az eseményre. De sajna a legtöbb főleg felfújt celeb aki semmihez nem ért csak a botránykeltéshez, meg sem érdemli hogy lencsevégre kapják. Nagyon köszi ezt a cikket jó volt olvasni, de elszomorító a tartalma. Tudom én is hogy egy fecske nem csinál tavaszt, de legalább ha egy celebet sziven üt megérte.

 3. admin

  2010. március 31. szerda at 11:51

  Nos, a cikkem nem egy konkrét esküvő kapcsán íródott és nem csak a vacsoracsatás kategóriáról szól. Számtalan olyan végtelenül normális híresség van, akivel szívesen dolgoznék együtt, de a körülményeik miatt ezerszer is meggondolnám, ha célegyenesbe jutnék. Fotóztunk tündéri riporternőt, az egyik tévécsatorna arcát, semmi gondunk nem volt, szerény, intelligens minimálprojekt volt. Persze az ellenpélda is igaz, utasítottunk vissza hetedhét országra szóló médiaeseményt, éppen a cikkben leírtak miatt. Szóval csak az a lényeg, vannak kockázati faktorok, amelyeket gondosan mérlegelni kell.

 4. Viktor

  2010. április 22. csütörtök at 10:26

  Két ilyen celeb esküvőn túlesve az én tapasztalataim vegyesek, az egyiknél sokminden úgy volt ahogy Csaba is írta, 20 sajtófotóst tartottam a vállamon a gyűrűhúzásnál, a sajtósokkal kellett osztozkodni a szendvicseken stb. A másik ilyen jellegű esküvőm tavaly viszont az egyik legnagyobb élmény volt számomra. No nem azért mert celeb, hanem mert olyanra csinálták mint egy normális esküvő, a sajtó szinte teljes kizárása (egyetlen egy sajtófotós beengedve, aki aztán a pár által kiválasztott képeket odaadhatta más lapoknak) egy nagyon jó hangulatú buli volt, ahol ugyanazt tudtam csinálni amit egyébként is és amit szeretek. Mérlegelés és megbeszélés kérdése tényleg az hogy érdemes e belemenni egy ilyenbe én egyiket sem bántam meg. És az életem és a karrierem sem igazán változott meg tőlük 🙂

 5. mangorosa

  2010. április 23. péntek at 13:09

  Megnéztem Bob Davis honlapját és teljesen magával ragadott. Irígylésre méltó az a sokféleség (belső és külső helyszínek, sokféle arcok és kultúrák), ami a rendelkezésére áll témaként. És mindezt a világot olyan természetességgel mutatja meg, szinte odaültet maga mellé, részesévé válok a történetnek.
  Ezt a bensőséget szeretem a Ti képeitekben is.
  Bocs, talán ez egy kicsit off volt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.