Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

A piszkos anyagiak

Az esküvőknek van egy nagyon kellemetlen oldaluk, amely sok elképzelést és vágyat felülír, nevezetesen az hogy nagyon sokba kerülnek. A házasok igazán szerencsésnek érezhetik magukat, ha az esemény után úgy érzik, minden kiadott fillér jó helyre került, megérte áldozatokat hozni a nagy nap érdekében.

 

Mi magunk is mindent megteszünk, hogy a munkadíjunkat ne érezzétek feleslegesen kidobott pénznek. Hála az égnek a munkánkkal nem szoktunk csalódást okozni – de ez legyen egy másik bejegyzés tárgya. Beszéljünk inkább arról, miképpen szabják meg tarifáikat az esküvői fotósok.

Általában véve mindenképpen az a cél, hogy a fényképész fedezze az anyagi ráfordításait (utazási költség, felszerelés beszerzési, bérleti díja, üzemeltetési költségek) és fedezze a saját és kollégiának munkadíját. Az árazásra két modell létezik, nevezetesen az utánrendeléses és az ún. kreatív modell.

1. Az utánrendeléses modell (aftersales fee)
A fotográfus abból indul ki, hogy bizonyos alapszolgáltatást nyújt és azért alacsony alapdíjat kér. Ez az alapdíj jellemzően csábítóan alacsony, ellenben a cserében nyújtott szolgáltatások köre meglehetősen korlátozott. Az alapdíjért a fotográfus kevés számú papírképet szállít. Az alapdíj általában nullszaldót biztosít (vagy még azt sem), a modell filozófiája mögött ugyanis az a remény áll hogy a megrendelő a jól elvégzett munka után utánrendelést ad, azaz az alapszolgáltatáson felül további nagyításokat kér. A profitot a viszonylag drágára árazott nagyítások biztosítják.Ennek a modellnek az előnye az alacsony belépési ár, a vevő minimális mértékben kockáztat. Azonban ha sok a jó kép és sok az utánrendelendő nyomat, akkor a vevő a belépési ár többszörösét is kiadhatja.

Az utánrendeléses modellel dolgozó fotográfus a képeinek szerzői jogait megtartja, a nyersanyagból csak nyomatokat ad el.

2. A kreatív modell (creative fee)
A fotográfus minden költsége és profitja az induló árban van. Az alapdíj magas… sőt néha igen magas, két-háromszorosa az utánrendeléses modell induló árának. A fotográfus lemond a képek szerzői jogaival kapcsolatos díjakról, a nyersanyagot feldolgozás után átadja a megrendelőknek.
Melyik modellt válasszam?
Az első modell nyilvánvalóan azok számára kedvező, akik korlátozott számú nyomatot szeretnének – olcsón. A második modell pedig a magasabb büdzsével rendelkezőek számára biztosít jóval tágabb kreatív lehetőségeket, hiszen a megkapott nyersanyagot számtalan formában fel lehet használni.