Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

A tiszteletdíjakról, sokadszor

manapság a legtöbb kreatív portré “kölcsönvett” ötleteken alapul, de azért vannak kivételek

Úgy tűnik, hogy ennek sohasem lesz vége. Szinte minden évben kapok legalább egy sértődött hangú levelet, miszerint az elküldött árajánlatom túl magas a potenciális ügyfélnek. Ezúttal:

“Diplomásként, orvosként sem engedhetem meg magamnak, hogy egy havi fizetésemnél többet költsek egynapi munkádra..”

Erre ismét muszáj kiírnom magamból azt, amit már oly sokszor írtam le, nyilatkoztam médiában és mondtam el tanfolyamokon.

Kedves ügyfeleink túlnyomó részben súlyos tévedés áldozatai munkánkkal, az esküvői fotózással kapcsolatban. Az okokat alább, szinte tézisszerűen sorolom fel.

A reklamáló ügyfél néhány helyen hibázik csupán. Az első és legfontosabb tévedése , hogy a munkámért kell fizetnie, a másik pedig az, hogy egynapi munkáért. A harmadik tévedése a metaüzenetében rejlik, nevezetesen abban a kifejezésben, hogy “diplomásként”, feltételezve azt, hogy az esküvői fotográfiához nem szükséges diploma, vagy tanulmányok.

Tekintsünk el attól, hogy magam is diplomás vagyok, nem tartozik a tárgyhoz, inkább fókuszáljunk a lényegre.

1. Nem egy napi munkámért számlázok. Egy napi fotózáshoz sok napos egyéb tevékenység tartozik. Olyannyira, hogy egy átlagosnak mondható esküvői fotóanyag elkészítésének teljes munkaidő-igénye 60-90 munkaóra a gyakorlottság, infrastruktúra, technológiai adottságok függvényében. A profik állandó harca éppen az, mint a legtöbb termelő vállalaté: hogyan lehet az élőmunka-igényt úgy leszorítani, hogy az minél kevésbé menjen a minőség rovására.

2. Nem csupán a munkámért számlázok. Egy hivatásos esküvői fényképész munkavégzéséhez rengeteg tőkére van szükség. A technikai eszközökbe való kezdeti beruházás értéke könnyedén meghaladhatja a 6-8 millió Ft-ot és akkor még nem beszéltünk a gépkocsiról, irodáról, hasonlókról. Az infrastruktúrára és felszerelésre folyamatosan költeni kell, hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy csak az utóbbira évi 0,5-1,5m Ft könnyedén elkölthető úgy, hogy az eszközparkban szinte semmi forradalmi megújulás nem történik.

3. A tudás megszerzése és frissen tartása nagyon idő- és költségigényes dolog, ebben az iparágban pedig nincsen állami hozzájárulás.

az esküvőfotós elsődleges feladata a helyes kommunikáció

A középkategóriás és annál erősebb esküvőfotósok ezt a pályát általában már nem hobbiként, hanem vállalkozás formájában, a megélhetésükért, hivatásként választják. A munkadíjukat úgy kell megállapítaniuk, hogy kitermeljék a kezdeti költségeiket, az évről évre növekedő kiadásaikat és annyi profitot termeljenek, amely a járulékok és adók befizetése után valamiféle szerény megélhetést biztosít számukra.

Magyarországon nem tudok olyan kollégáról, aki az esküvőfotózásból gazdagodott meg és még sokáig nem is lesz így. Hogy miért is vannak nálunk sokkal olcsóbbak? Nagyon egyszerű a magyarázat. Ha nem lenne professzionális felszerelésünk, irodánk, ahol az ügyfeleket fogadhatjuk, ha a mostaninál sokkal kevesebbet foglalkoznánk a nyersanyaggal (azaz nem érdekelne bennünket a minőségi képkidolgozás), ha nem kellett volna sok pénzt és időt rászánva a legjobbaktól tanulnunk, ha főállásban máshol dolgozva a járulékainkat a munkáltató fizetné, akkor nekünk, profiknak is megérné feketén, még olcsóbban dolgozni és olcsó termékeket szállítani.

Ez azonban nem a mi utunk, hanem azoké, akik néha csak attól tűnnek fényképésznek, hogy a nevük után, vagy a weblapukra nagyképűen, tudatlanul kiírják: photographer.

Ez a kép azonban csalóka, az esküvői fotográfust a személyisége, látásmódja, hivatása iránti elkötelezettsége, korrekt üzletvitele, felelősségtudata, megfelelő eszközei és tudatossága teszik megbízható partnerré, olyanná, aki méltán megérdemli az ügyfelei bizalmát. Ezek a minőségek pedig sajnos még nálunk, Észak-Balkánon sem kaphatóak “okosba’, óccsóé'”…

(Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a legnagyobb szégyen mindannyiunkra nézve, ha éppen egy orvos nem engedheti meg magának, hogy jó fényképészt fogadjon az esküvőjére.)

Comments (23):

 1. vainel gyula

  2012. október 24. szerda at 11:27

  Csak annyit tennék hozzá, hogy van pofája elkérni egy diplomás orvosnak 24 fogért 1,5 millió forintot,  két heti munkáért???
  Hogy van pofája elkérni egy egy diplomás nőgyogyásznak  12 perces vizsgálatért 18 ezer forintot???
  És még sorolhatnám.
  …ezek sajnos tények és nem csak hallottam.
  Üdv:gyula

 2. Cirmixx

  2012. október 24. szerda at 11:27

  Szia Csaba, és kedves olvasók!
  Szeretném megosztani a véleményemet a tiszteletdíjjal kapcsolatban (bár bevallom, nem néztem utána, hogy mennyit kérsz egy esküvőért). Egy átlagos/közepes esküvő lagzival bele szokott kerülni egy-másfél-kétmillió forintba, minimum. A megszervezése átlagosan egy évig tart, és az egész lezajlik egyetlen nap alatt. Ami aznap történik, arra az ifjú pár, a család, és a barátok, még sokáig emlékeznek (már ha nem ittak annyit, hogy ez csorbuljon) vagy szeretnének sokáig emlékezni, és a fotókat még évek múltán is szívesen nézegetik mindazok, akik ott voltak, és azok is, akik nem. A jólsikerült fotókat még a gyerekeknek, unokáknak, dédunokáknak is mutogatjuk, nosztalgikus hangulatban. Ha viszont a Nagy Napról csupán egy adag olyan kép marad fenn, ahol a menyasszonynak tokája van, a vőlegénynek csillog a homloka, az örömanya éppen pislog vagy a koszorúslányoknak pedig kilóg a melltartó pántja vagy a ruhacímkéje, akkor ezeket a képeket bizony nem fogod senkinek se mutogatni, és magad sem nézegeted. Én nem Csabáékat hívtam anno az esküvőmet fotózni, éppen anyagi megfontolásból, hanem egy olcsóbb fotóst, aki szintén sokéves tapasztalattal rendelkezik és sokan ajánlották, de azóta is bánom. Ha ma újrakezdhetném az esküvőszervezést, bizony őket hívnám, és akkor úgy kalkulálnék, hogy először felírnám, hogy mennyibe fog kerülni a fotós, és a maradékot osztanám-szoroznám, akár a lagzi létszám lefaragásána árán is.
  Az én édesapám amúgy nőgyógyász orvos volt (sajnos már nem él). A kórházi fizetésére valóban igaz, hogy nem futná ki belőle egy esküvői fotózás (ismét hozzáteszem, hogy Csaba konkrét összegeit nem ismerem) de amit a magánrendelésén megkeresett mondjuk egy hét alatt, abból meg nagyon is kifutná. Vagy, ha már itt tartunk: amit én egy hónapja kifzettem a szülészorvosomnak a kislányom születése után, no abból is kifutná a nászriport.
  A következő esküvőmön biztosan nem ezen fogok spórolni 😉

 3. mano

  2012. október 24. szerda at 11:31

  Teljesen egyetértek. A 2. ponthoz még hozzátenném, hogy az eszmei értéket is díjazni kell, hiszen a technika, befektetett munka, utómunka és tanulmányok nem elég, ha nincs meg a stílus, az arányérzék, a tehetség. Az pedig pénzben nem is fejezhető ki igazán.

 4. Attila

  2012. október 24. szerda at 12:18

  Szeretném megköszönni Csabának a cikket és Cirmixxnek a kommentet. Jómagam, mint Csaba esküvőfotós kollégája a sok elégedett megrendelő mellett, szintén kapok negatív visszajelzéseket az árakkal kapcsolatban. Azonban az orvos kontra esküvőifotós párhuzam csak azért érdekes mert egy klinikán nem olyan régen 450 ezer forintot fizettünk ki egy három órás műtétért….  Akkor ez most, hogy is van?  Azért mentünk arra a klinikára, mert szerettük volna, ha jó orvos kezeli a kedvesemet. Ez ennyibe került. Ha szép és időtálló esküvői fotókat, valamint kiemelkedő szolgáltatást szeretne valaki, akkor annak bizony ára van.
   

 5. Árpád

  2012. október 24. szerda at 18:19

  Kedves Csaba,
  tudomásul kell vennünk, h.mindenki – boldog – boldogtalan fotózik. Ebből ered, h. munkánk devalválódott. Ám tessék megnézni annak a "mindenkinek" a fotóit is! Akkor derül ki a turpisság, h. maximum arra jó, h.  képernyőn megnézhető, előhívásra, nyomtatásra már nem. Persze eddig csak a kézzelfogható egyetlen paraméterről írtam, ami a küszöb lenne  a szalonképességhez . Itt, a küszöb előtt el is akad a kattogtatók lgtöbb fotója. Minket pedig azért hívnak a Nagy Napra, h. a "pontos forgatókönyv" ellenére meglepetésszerű fordulatokról is hozzuk a jobbnál jobb képet. Azonkívül ismerős ugye nektek is: amennyit késünk a kezdéssel, annyival korábban tessék befejezni a fotózást. Soha nem volt bátorságom megkérdezni, akkor el kezdjem-e egyáltalán? Mert nem ronthatjuk el a Napjukat, holmi önérzet kibuggyanásával.
      Azt meg már senki sem akarja tuidomásul venni, h. a gyorsan amortizálódó digi technikát világpiaci áron vagyunk kenytelenek megvenni, fizikai amortizációja előtt lecserélni frissebbre, okosabbra… Mi pedig az árainkat igazítsuk a középeurópai "fizetőképes" közönség elváríásaihoz…ááá dehogyis /!/ nem muszáj… /!/ csak számolj a következményekkel…keresnek olcsóbbat, pl. egy őrző-védő szolgáltató alkalmazottját, aki szabadidejében elvállallja a fotózást, éjszakai műszakján /egyszer már megfizetett időben/ pedig elvégzi azt a PC munkát, amit mi ugye kénytelenek vagyunk a megrendelő által fizetett munkaidőnkben elvégezni.

 6. Balázs

  2012. október 24. szerda at 20:28

  Ne haragudj, de az összes érved nyakatekert. Nincs épeszű ember, aki egy fotós mögött ne feltételezne járulékos költségeket.
  Gondolhatod másként, de egy esküvői sorozatért nem azért fizetnek hatszámjegyű összeget, mert belekalkulálják az "iroda" fenntartását, hanem mert megítélésük szerint az esküvőt senki más nem lenne képes úgy megörökíteni, ahogy a választott fotós.
  Egy ilyen eseményből valóban csak a fényképek maradnak meg konkrét emlékként, de mindez nem azért drága, mert a fotós sokat invesztált a bizniszbe, hanem mert a tehetségét megfizetik.
  A többi mellébeszélés.

 7. Az arculatfelelős

  2012. október 24. szerda at 20:31

  Nevetséges összehasonlítgatás az orvosi fizetés (melyik is?) És egy művész munkájának értéke!
  Van Gogh képeit is négyzetcentiben méri?!
  Mikor a nőgyógyász a fizetett munkaidejében, a munkahelye gépeit sutyiban használva csak a magánbetegeit fogadja és másokat kb. Leköp, ne kérdőjelezzük már meg, miből áll az a munka, amihez nem értünk!
  Lehet továbbsétálni és csendben mást keresni.a többit már elmondtátok. Köszönöm!

 8. Gyöngyvér

  2012. október 24. szerda at 21:38

  Kedves fotósok és nem fotósok!
  Sajnos a leírtakkal egyéb szakmákban is rengetegszer találkozni.
  Számtalan "lakberendező", "kertépítő" és csuda tudja, milyen "végzettségű ember szaladgál az országban, aki ismereteiket jó esetben 1/2 éves gyorstalpalón szerezték.
  A gond sajnos az, hogy egy-egy átlagember még csak nem is sejti, mi a különbség egy "lakberendező" és egy Iparművészetin végzett belsőépítész, vagy egy "kertépítő" és egy kertészetin végzett tájépítész mérnök között. Így azt sem tudják, mit kaphatnának, akétség kívül magasabb díjért.
  Így aztán – a megélhetés végett a több hozzáértéssel rendelkező szakember is kénytelen lefele tornázni az árait, illetve több munkát elvállalni, mint amennyit a rendelkezésre álló (munka)idő alatt korrekten el tud végezni. És tán épp emiatt lesz végül kevesebb pénze, mondjuk az esküvői fotókra (is)…
  Ördögi kör…

 9. admin

  2012. október 25. csütörtök at 00:45

  Kedves Balázs! Én nem haragszom, nincs is miért. Az érveim nem véletlenül arról szólnak, miféle zseniális pofa vagyok, tessék engem megfizetni, mer’ olyan baromi jó vagyok! Valószínűleg nem vagyok annyira tehetséges, vagy már túlestem azon, hogy baromi jónak tartsam magam. Esetleg a kettő kombinációja 🙂 Így aztán nem arról szólnak a nyakatekert érveim, ami nehezen megfogható, a fotográfus művészi identitásáról, vélt vagy valós esztétikai értékéről (valljuk be, azért sokan vannak ezen a pályán, akik nincsenek tisztában az értékeikkel vagy azok hiányával), hanem a mérhetőről. A számokról, a gazdaságosságról, amely még akkor is tényszerű, ha a megrendelőnek éppen gőze sincs az esztétikáról.  

 10. Iván Lajos

  2012. október 25. csütörtök at 06:33

  Sajnos a megrendelők sohasem tudatosítják hogy mi van egy ilyen munka, de akár egy zenei vagy más produkció mögött. Ők csak az árakat nézik. Ezért előnyösebb egy szóló zenésznek, mint egy háromtagú zenekarnak, akkor is ha a hangzás ninőségeét nem is lehet összehasonlítani. Ez sem érdekel szinte senkit csak az árak.
  Ami a gázsit illeti.
  Egyszer megkérdeztem egy kissé telhetetlen kollégámat akivel együtt fusiztunk, hogy: "Feri bá nem lesz sok ez ezért a munkáért? Mire azt felelte: "Fiam kérhetsz te amennyit akarsz, csak találj egy olyan hülyét aki azt meg is fizeti. Má pedig olyan van elég.

 11. Egy orvos tul az eskuvon

  2012. október 25. csütörtök at 09:02

  Kedves Csaba es hozzaszolok! Kicsit felreertelmeztetek a mondatat a megrendelonek, en ugy is ertelmeznem, hogy sajnos, orvoskent sincs abban a helyzetben az adott megrendelod, hogy megengedhesse maganak az adott szolgaltatast az adott aron. Hazzasagra altalaban nem a befutott, jol kereso, maganrendelest mar fenntarto orvosok keszulnek, hanem a kezdok, akik alulfizettseguk miatt valoszinuleg tenyleg nem engedhetnek meg maguknak egy hatszamjegyu osszeget eskuvoi fotozasra. Ez nem a doki szegyene. Nyugodtan lehet ocsarolni, hidd el o nem szezononkent egy, hanem napi tobb beszolast kap barkitol. Nemhiaba csak az alulfizettseg elol mennek el ebbol az orszagbol, hanem a hozzaszolasokbol kialto erkolcsi nem megbecsules miatt. Nekem is volt eskuvoi fotosom, de nem a legdragabbakat valsztottam, mert nem engedhettem meg magamnak. Szep napot.

 12. admin

  2012. október 25. csütörtök at 10:13

  Kedves Dia! Ha figyelmesen elolvastad a bejegyzést, akkor két dolog is kiderülhetett belőle. 

  1. Nem hibáztattam a kedves "majdnem" ügyfelet. Mindössze tájékozatlannak gondolom, ezért született a bejegyzés.

  2. Az utolsó, zárójeles részből kiderülhetett, hogy szégyenletesnek tartom azt, hogy egy orvos – legyen az éppen pályakezdő – nem engedheti meg magának, hogy olyan szolgáltatót válasszon, amilyent csak akar. 

  Így aztán nincs okod azt gondolni, hogy rosszindulattal viseltetem az orvos-társadalom egészével, vagy egy-egy tagjával szemben. Éppen ellenkezőleg!

 13. tara

  2012. október 25. csütörtök at 10:21

  Ha nem erősítik hamar a válási statisztikákat, akkor jó esetben még az ükunokáknak is élmény lesz megnézni egy igényes fotót. Akkor mennyi időért is fizetünk… ? 🙂 

 14. Egy orvos tul az eskuvon

  2012. október 25. csütörtök at 11:11

  Kedves Csaba! En elfogadom az erveid, foleg nem is neked szolt a kritikam, hanem a hozzaszoloknak. Elfogadom, hogy nektek fotosoknak is sokkal tobb utomunkalataitok vannak egy-egy fotosorozatban, mint maga a fotozas pillanata. Nem is kerdojeleztem ezt meg. Ugyanugy mindenki mas munkaja is fontos, es az lenne a szep, ha mindenkiet a melto modon megfizetnek! Udvozlettel, D.

 15. balazs

  2012. október 25. csütörtök at 13:24

  Aki egy kicsit is tájékozódik mielőtt ajánlatot kér, tudhatja hogy Csaba az egyik legjobb haza esküvői fotós.
  Innentől kezdve felesleges költségekről vitázni: Ha kell a minőség, fizesd meg!

 16. Andrea

  2012. október 26. péntek at 11:37

  Orvos vagyok, és nem mellesleg lelkes hobbifotós is. Igényes fotók alkotása nem könnyű feladat, ezen belül pedig az esküvőfotózás egy külön kategória, az elszalasztott pillanat megismételhetetlen. Mióta komolyabban foglalkozom a témával, egyre kritikusabban figyelem az önjelölt "fotósok" próbálkozásait. Úgy gondolom, hogy aki nem tiszteli más munkáját, annak a véleményére nem kell adni. Az inteligencia nem jár együtt  a diplomával. Üzenném a "kedves" kollégának: attól, hogy a hivatalos fizetésünk szánalmas, attól még másnak szolidaritásból nem kell ingyen dolgoznia.  A minőséget meg kell fizetni. 
   

 17. Tóth Mihály ceremóniamester

  2012. október 26. péntek at 14:05

  Csaba,
  A probléma, amit felvetsz sajnos sok szakmában hasonló módon jelenik meg.
  Én konkrétan megmondom az első talákozáson a pároknak, hogy a felkészülés ideje alatt a nekem küldött kérdéseik, a telefonhívásaik, de már az első beszélgetés is a ceremóniamester szolgáltatás része. Így kezdik – többnyire – érteni, hogy nem egy egynapos munkáért fizetnek.
  Arról is beszélek velük, hogy a felelősség, amit válallok is pénzbe kerül. Hiszen ahogy többen is leírták – ez nem ismételhető. Így csak a mienk annak felelőssége, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle. A felelősség átadása pedig pénzbe kerül. Ez szerintem a fotósokra is igaz.
  Az "árad" pedig egyértelműen pozícionál a piacon. Csak olyanok fognak veled (velem) dolgozni, akik értik, és hajlandóak megfizetni mindezt. Örülj(ünk) ennek.

 18. 1Éves

  2012. október 26. péntek at 17:52

  Kedves Mindenki,
  Mi pénzszűke miatt az ár alapján választottunk, bár soha ne így döntöttem volna. A srác egyéb fotós munkái alapján kreatívnak tűnt, de esküvői fotózása  még nem volt. Bizalmat kapott. Mai napig bánom. A tapasztalatlansága miatt középszerű képek készültek arról a nagyon fontos napról.

 19. Bubu

  2012. október 27. szombat at 18:38

  Kedves Mihály!
  Egyetértek Veled, de sajnos megtapasztaltam, hogy "Az "árad" pedig egyértelműen pozícionál a piacon" sem feltétlenül igaz. Mi kezdettől úgy álltunk hozzá, hogy a fotósra, videósra áldozunk többet, mert ez volt a fontos számunkra. Mégis kifogtunk egy olyan fotóst, aki egyértelműen túlárazta magát, miközben a Csaba által leírt szempontok ("az esküvői fotográfust a személyisége, látásmódja, hivatása iránti elkötelezettsége, korrekt üzletvitele, felelősségtudata, megfelelő eszközei és tudatossága teszik megbízható partnerré") szinte egyikének sem felelt meg… Adatvesztéstől, a felháborító ügyfélkezelésen át a kukába való képek átadásáig minden megvolt. És ennek ellenére hatjegyű összeget kért! Édesapám, aki nagyon tapasztalt hobbifotós, sokkal jobb képeket készített, de sajnos nem mindenhol tudott fényképezni….
  Szerintem a felszerelés, infrastruktúra, képzettség és a sok utómunka figyelembe vételével a legtöbb magyar profi fotós, videós alul is árazza magát, de a piac miatt nincs mit tenni 🙁

 20. Zoltán

  2012. október 28. vasárnap at 22:08

  Csaba a "számokról, gazdaságosságról" írt. Hozzátenném még, hogy a vállalkozó maga finaszírozza az éves szabadságát és a betegszabadságát is.
  Egyetértek Bubu-val alulárazott a magyar profi fotós piac.

 21. egy falusi (Komáromi) fotós

  2012. november 1. csütörtök at 15:14

  Fotós uraim,
  a téma természetesen sok gondolatot ébreszt bennem (is)! Kezdjük talán a legelejével, definiáljuk mit jelent a PROFI szó! …ha már a fotós-orvos tengelyt vettük alapul, vajon HÁNY orvos megy el (apró)pénzért pl. ovikat fotózni??? Meg merem kockáztatni, hogy (észak)Balkánon NULLA! Tehát ő egy PROFI! Profi, mert amit tanult, abból tartja el magát, családját, kocsiját, fizeti a rezsit, és ha marad, elviszi a kedvest síelni vagy sós lében áztatni az Adrián! Kukkantsunk rá a tengely másik szereplőjére: a FOTÓSRA! Na ez az a kategória, ami néhány nagy arcon kívül szinte az egész társadalom színességét felöleli! Van itt (civilben) újságíró, építész, bánatos alkoholista (na az nem egy szakma) továbbá önjelölt (munkanélküli) suhancok tonnaszámra! Gyakorlatilag a (mikro) társadalom gazdasági devalvációját is lehet mérni a fotósok számának szaporodásában! Mer' akinek a jó édesanyja vesz egy 150e Forintos használt vagy új "gépet" és ha az illető (fenegyerek) már telenyomott egy kártyát a (leendő) barátnőjéről, bizony könnyen jelenik meg a (fészbúk) piacon mint: PHOTOGRAPHER, így nagybetűkkel, csillogva! És bezony, ha jó arca van, jó "mondókája" esetleg egy kis (ingyen) marketinget is bedob a "buliba" megeshetik, hogy az (anyuci) egész befektetése visszajön már a második lagzi után, de ha szerény és a gyakorlópénzt (=szar fotók) a kuncsaftjaival fizetteti meg, akkor is minimum a 4.-5. esküvő után máris nullszaldós a "vállakozása". Vannak rá szavaim, de már két sorral feljebb elhasználtam, kimerítettem ezen fórum kereteit!
  Aztán vannak azok a profik, akik külső forrásokból (nyugdíj, lelépő, családi vagyon/örökség/stb), finanszírozzák meg a SOKmilliós technikájukat, s bár keményen elkérik az árukat, olyan lehengerlő marketing dömpinggel mossák át a felső tízezer agyát, hogy azok be is dőlnek olykor vagy mindig és itt felsőBalkánon is lazán kifizetnek 300e Ft feletti összegeket CSAK a munkáért (tehát nulla kép, nulla album, egy DVDn néhány (50-100) kiretusált kép.
  Ezen két kategória között folyamatos az átmenet, színes akár a szivárvány és ebbe az átvágós résztől az alulárazott profiig mindenki szerepel.
  Egy kérdés azért bennem is felvetődik imádott Balkánunkon: vajon MIÉRT van az, hogy amíg USAban 3-5000$ egy ÁTLAG esküvői fotózás ami kb egy igazán jó camera-body (fotózás 1000$ alatt egyszerűen NINCS is!) itt, ahol drágábbak az autók, jóval drágább az üzemanyag, az ÁFÁról és az ezerféle adóról ne is beszéljek, ha valamelyik fotós bejelentené egy nagyarcú-jólszituált párnak hogy egymilliót kér, akkor bizonyára a lincshangulatot nem élné túl! …holott (és ebből a kategóriából is súlyos ezrek vannak Magyarországon) a havi fizuja 1-1,5m Ft! (+cégautó, cég-telefon, cégkirándulások…)
  KI ÉRTI EZT???
  József

 22. Józsi2

  2012. november 2. péntek at 21:01

  …vita a tiszteletdíjról csak a mi kis léket kapott, imbolygó hajónkon merülhet föl, jobb időkben a képeket és a teljesítményt  nézik a megbízók  2012.Hu

 23. Barna László Ceremóniamester

  2014. január 24. péntek at 07:08

  Az emberek különbözőek, más vizuális igénnyel rendelkeznek.
  Ezáltal mindenkinek más a szép, más az esztétikus. Természetesen az anyagiak is befolyásolják, hogy ki melyik esküvői fotós idejét, látásmódját, munkáját és utómunkáját tudja megfizetni.
  Ha a megrendelő számára megkülönböztethető értéket képvisel az adott esküvői fotós munkája – és sokszor személyisége, szakmai alázata is értékes elem – akkor ezt az értéket meg is fogja fizetni.
  A menyasszonyokat, párokat valóban az első perctől fogva “előgondozni” kell, majd kicsit “utógondozni”, hiszen miután megkapták az esküvői fotóikat, ismét megelevenednek az események, és szeretik, ha akkor is együtt tudunk örülni a sikeres esküvőnek.
  Egyébként én azt szoktam mondani a pároknak mikor a ceremóniamesteri árakról érdeklődnek: “Nem az időmet, hanem a tudásomat és a tehetségemet kell megfizetni”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.