Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

A (túl)specializálódásról

Nagyrabecsült SEO-marketingspecialista harcostársam El Lobo volt olyan kedves és felajánlotta, hogy blogjában közzéteszi egy cikkemet. Az anyag nem új, a sajtóban jelent meg és ezen bejegyzés nem is erről szól. Viszont megjelent egy komment (3.), amely egy nagyon érdekes kérdést feszeget: tekinthető-e az esküvőfotózás a fotóművészet túlspecializált ágának? Azt ugyibár tudjuk (és ez a kommentben is szerepel), hogy a (túl)specializáció a természetben komoly versenyelőnyt jelenthet, bizonyos esetekben azonban akár egy ilyen faj teljes kipusztulásához is vezethet.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós

Itt a kérdések a következőek:

–  van-e szükség specializációra ahhoz, hogy valaki jó eskifotós legyen?

Igen, szükséges. Az esküvőfotózás speciális felszerelést és felkészülést, munkamódszert és üzletvitelt feltételez. Sajátos ritmusa , heti ciklusa valamint szezonális jellege hat a fotós életmódjára, családi életére és sok más egyébre.

vezethet-e ez a specializáció odáig, hogy az esküvőfotós megszűnik minden területen bevethető fotósnak lenni?

Nem. Az igazán jó fotósok nagy része más területekről jön át, “teljes szakmai fegyverzetben”. Az esküvőfotózás ráadásul integráló műfaj, szinte minden van benne és naprakésznek kell lenni. Aki jól fotóz esküvőt, az szinte mindenhez ért egy kicsit. Az egyedüli probléma az, hogy aki az eskifotóra nyergel át, az a szezonban  kénytelen valamilyen szinten leépíteni az egyéb piacait, mert másra nem nagyon van ideje. Azt hiszem ez az egyedüli (és bizony cseppet sem elhanyagolandó) veszély.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós

Apropó, ha már az egyéb piacokról beszélünk. Nemrég egy jó kis anyagot csináltunk a Schwarzkopf 111. szülinapja alkalmával rendezett show-n. Mi ismét az L&F Salon-t kísértük, dolgoztunk a backstage-en és a színpad mellett egyaránt.  Remek buli volt. Kattints a klipért.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós