Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

Hogyan válasszunk esküvői fényképészt?

Az első feladat válaszolni magadnak néhány egyszerű kérdésre:

1. Milyen sűrű programot terveztél? Hány helyszíned lesz, ezek időben és térben milyen távol lesznek egymástól? Mely helyszíneken történteket akarod megörökíttetni?
2. Mennyire tűritek a kamerát? Feszélyez, vagy kihozza belőletek a legjobbat, ha kamera elé kell állnotok?
3. Mekkora a büdzsé, amelyet a fényképeidre szánsz?
4. Mennyi időd van még az esküvőig?

És most nézzük, miért ezeket a kérdéseket tettük fel:

1. Ha sűrű a program és a helyszínek száma elég nagy pl. tervezel leánykikérést, polgári és templomi szertartást és vacsorát, valamint a helyszínek elég távol esnek egymástól, akkor nem kívánatos műtermi vagy nagyszámú beállított session-t tervezned. Ezekre a klasszikus szeánszokra egyenként 1.5-2 órát kell rászánnod, nem számolva a helyszínekre való eljutás idejét. A napod lóversennyé fajul, a sok kötelező programtól arra lesz a legkevésbé időd, ami a legfontosabb, nevezetesen hogy kiélvezd a nap minden percét. Arról ne is beszéljünk hogy a beállított fotók készítése alatt a vendégeidnek valami elfoglaltság után kell nézniük és ez bizony elég kényes kérdés… Sűrű program esetén csak a fotozsurnaliszta megközelítés jöhet szóba hiszen ez a stílus nem igényel beállításokat, nem követel külön időkeretet, a fotozsurnaliszta történetet mesél, nem pedig alakítja azt.

2. Ha jól tűritek a kamerát, akkor a beállított fényképekkel nem lesz gond. Ha amúgy kissé exhibicionista vagy és tradicionális stílust választasz akkor van némi esélyed hogy természetesen nézz ki a képeken. Ellenkező esetben óvva intenélek a pózolással járó tradicionális stílustól. Ha kicsit is feszélyez a kamera jelenléte akkor válassz valami mást, pl. illusztratív vagy fotozsurnaliszta sílust, ahol nincs szükség a feszes és pontos együttműködésre a fotográfussal.

3. Ha feszes a büdzsé, akkor ne válassz “profit”. A hazai piacon – szerény becslésem és a nemzetközi iparban szerzett tapasztalatom szerint – nem több mint öt-hat esküvői fotós éri el a nemzetközi színvonalat. (Velük néha-néha találkozni is lehet külföldön a legváratlanabb és legmeglepőbb helyszíneken). Ők komolyan megfizettetik a munkájukat. Vannak néhányan akik tisztességes munkát végeznek a saját korlátaikon belül. Ők sem éppen olcsók, 180-200e Ft alatt nem fogják vállalni az esküvődet. És nagyon sokan vannak akik puszta pénzkeresésként tekintenek az esküvőre. Jobb esetben ezek képzett, a mindennapokban más területen dolgozó fotósok, riporterek akik képesek minőségi munkát végezni – műszaki értelemben. Rosszabb esetben önjelölt lagzifotósokról van szó, akik fényképezőgéppel rendelkeznek és esküvőkön kattintgatnak. Az utóbbiaktól óvjon meg téged az Ég, kedves olvasóm. Ilyenkor sokkal jobban jársz ha olyan ismerőst, rokont kérsz meg néhány? felvétel erejéig, aki szeret téged és fontos vagy neki. Ne pózolj, csak hagyd hogy kattintgasson amikor tetszik neki. Ebben az esetben még van esélyed hogy legyen néhány fotód, amiben lélek van.

4. Ha igényes fotókat szeretnél, szombati napon lesz az esküvőd de kevesebb mint hat hónap múlva, akkor bizony bajban vagy. A jobb kollégákat idehaza is, külföldön is 8-12 hónapra előre lekötik, egyeseket nemzetközi, másokat hazai munkákra. De azért ne add fel, még a nekik is vannak visszamondott szerződéseik és előfordul hogy lyukak is akadnak, igaz az idő előrehaladtával egyre kevesebb. A jobbak február-márciusban már tudják mit fognak csinálni az év végéig, néhányaknak már a jövő évi kalendárium is színeződik szépen.