Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

Jó tanácsok esküvői “vendégművészeknek”

Professzionális esküvői fotósként – egyre inkább megkerülhetetlenül – új “tényezőkkel” találkozunk az esküvőkön. Ők a digitális fényképezőgépekkel és kamerákkal érkező vendégek, akik több-kevesebb elhivatottsággal maguk is megpróbálják megörökíteni a legfontosabb momentumokat (illetve azokat, amelyeket ők fontosnak tartanak). Tisztelendő az igyekezet és lelkesedés amellyel a szórakozást feladva versenyeznek egymással a jobb pozíciókért, az öröm, amellyel egymásnak mutogatják a sikeres felvételeket. Ugyanakkor néha nem könnyű tíz-tizenöt főből álló “falkával” versenyezni, kerülgetni őket a lehető legszűkebb helyeken. Jómagam százkilencven centimmel és kilencven kilómmal nem tartozom a könnyen elnyomható és félretaszigálható aprónépek közé, de bizony nem minden kolléga és kolléganő rendelkezik hasonló adottságokkal. Az ő munkájukat igencsak megnehezíthetik a képtérbe belógó vagy ide-oda mozgó, lelkes amatőrök.

Intelmeim ezért ma nekik írom:

1. Tiszteld a környezeted és a hivatásos(oka)t !

A vendégek az igyekezet hevében gyakran elfelejtkeznek arról, hogy az ő meghívásuk célja nem az, hogy tökéletes pillanatokat kapjanak el. Erre a célra ott van a drága pénzen felfogadott profi. Különösen igaz ez a szertartásokra. Ezért nézz körül, lépj hátra, hagyj teret a hivatásosoknak hogy végezhessék a munkájukat. Figyelj a fotós testbeszédére és könnyen fog menni.

 

2. Ne versenyezz!

Az esküvőn számtalan a nagyszerű pillanat és nagy a kísértés hogy ott légy mindegyiknél. Ugyanakkor amatőrként is figyelned kell hogy jószándékú igyekezeteddel ne tedd tönkre mások felvételeit, legyen az profi vagy amatőr. Ne állj mások útjába, próbáld nyitvahagyni a közlekedőútvonalakat! Azonnal vonulj vissza, ha a hivatásos fotós erre jelzést ad. Ne feledd hogy nem érte, hanem a megbízójáért teszed!

3. Tiszteld a beállított fotókat!

Bár az esküvői fotozsurnaliszta javarészt spontán felvételeket készít, a hagyományos csoportképek rendkívül fontosak. Minden esküvőn készülnek ilyenek és ezekhez nagy, tiszta terekre van szükség. Lépj hátra hogy ezek a képek is elkészülhessenek!

És most nézzünk néhány gyakorlati tanácsot:

4. Menj közelebb!

Itt hibáznak a legtöbben. Ha jó fényképet akarsz készíteni, ki kell töltened a képteret a fényképezendő alanyokkal. Ha egy kompakt géppel távolról akarsz jó fényképet készíteni, akkor csalódni fogsz.

 

5. Hízelegj! Igyekezz előnyös képet készíteni!

A második leggyakoribb hiba, ha nem találod a módját, hogyan lehet a legelőnyösebben lefényképezni az alanyodat. Sokan azt képzelik, hogy egy szép épület vagy fa, amely mellett a fénykép készül elegendő a sikerhez. Ez tévedés. A kulcs a fény minőségében van. Ne fényképezd az alanyaid erős, kemény megvilágításban. Keresd a lágy, visszavert, szórt fényt, amelyben az alanyaid nincsenek közvetlen módon megvilágítva. A helyes sorrend amire figyelned kell következő: fény minősége, helyszín minősége és a helyes pozíció (testtartás).

6.Vakuhasználat

Ha azt gondolod hogy a vakut sötétben kell bekapcsolni és világosban kikapcsolni, akkor tévedsz. A helyzet sajnos nem ennyire egyértelmű. A vakuhasználat gyakran azzal öli meg a felvételeket hogy a szemnek megszokottól teljesen eltérő megvilágítást “varázsol” a képre. Minden gép más, ezért nincs egységes recept, nincs bombabiztos tanácsom. Fordíts időt a géped megismerésére, különös tekintettel a vakus fényképezésre. Kísérletezz és meglepetést fogsz okozni önmagadnak. Kevés fényben néha a vakuhasználat mellőzése, erős, kontrasztos megvilágítás esetén pedig épp a vaku használata mellett fogod a legjobb képeket készíteni.

 

7. Légy állandó készenlétben

A legjobb pillanatok sohasem várnak meg és elillannak egy szemvillantás alatt. A jó esküvői fotó egyik titka a sebesség. A legjobb profik elképesztő sebességgel reagálnak és készítik el a felvételeiket. Amatőrként sohasem fogsz fél másodperc (és kevesebb) alatt értékelhető képet készíteni mert ehhez a legjobb 35mm-es vázak és méregdrága optikák kellenek, de tartsd bekapcsolva amid van, vállmagasságban. Ne a keresőn keresztül keresd a témát mert lehet hogy épp a hátad mögött van. Ezért folyamatosan mozogj és ne reménykedj hogy a téma majd az orrod elé sétál. Oszd a teret három 120 fokos zónára. A fejed és a szemed ezen belül a zónán belül pásztázzon, majd a elfordulva válts zónát és folyamatosan járjon a tekinteted. Ha megláttál valami fontosat, lépj közelebb vagy zoomolj. Próbáld meg kitalálni, megérezni, mi fog történni néhány pillanattal később. Ne csak reagálj az eseményre, hanem próbáld meg néhány másodperccel előbb kitalálni, mi várható. Időt nyersz mindezzel, értékes másodperceket. És amit mindenkinek elmondok, legyen az kolléga vagy tanácsot kérő idegen: ne gyönyörködj és ne bosszankodj az előző kocka után. Felejtsd el és azonnal lépj tovább, mert a következő másodpercben lehet hogy életed legjobb fotóját mulasztod el. Majd otthon foglalkozol a képeiddel.

8. Mesélj

Keresd azokat a fotókat, melyek elmesélnek valamit. Mutass több személyt egyszerre egy adott szituációban, keress cselekményt, amely jól látható érzelmeket vált ki mások arcán. És ne feledd: gyakran nem az ünnepeltek a történet főszereplői, hanem a környezetük.

 

9. Változtass nézőpontot

Ne csak szemmagasságban fotózz. A dolgok alulról vagy felülről másképp néznek ki. Néha sokkal jobban mint azt először gondolnád. Ha sok az ember, néha húzódj hátra, vagy éppen fordítva, a legnagyobb tömegbe. Váltogasd a nézőpontot.

10.Légy kreatív

A legegyszerűbb (és legunalmasabb) taktika: a mosolygó arcokat fotózni. Az esküvők azonban nem ennyire egyszerűek. Sok ember van jelen, rengeteg fajta érzelemmel. Próbálj meg köztük feloldódni, lazíts, érezd jól magad és kísérletezz. Ne feledd: Ha az elkészített képek örömöt szereznek neked, akkor azok jó fotók.

Találkozunk az esküvőkön, kedves kollégák. Szép fényeket!