Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

Halálvágta Light 2010

Már egy hete vége a Magyar Esküvőfotós Szövetség éves megmérettetésének. A versenyt minden évben megrendezzük azzal a céllal, hogy felmérjük, mire voltunk képesek az elmúlt szezonban. A szövetség megalapítása óta vesszőparipánk az, hogy nem szabad nyugodtan ülnünk a langyos vízben. Fejlődnünk kell, megújulnunk, igyekezve élvonalhoz méltó anyagokat letenni az asztalra. A tét nem kicsi. A Pillana(r)t-ban nincsenek egy életre szóló bérelt helyek. A következő megmérettetésig azok maradnak a Pillanart kirakatában, akik megugorják az egyezményes szintet.

A képeket 0..5 között osztályozzuk az alábbi kritériumok szerint:

0- Technikai vagy más szempontból hibás fotó, amelynek nem lett volna szabad kikerülnie a fotós kezéből

1-  Átlagos fotó.  Nem mutat hozzáadott értéket és technikai szempontból sem kifogástalan.

2- Korrekt iparosmunka. Technikai szempontból  megfelelő, eszmei hozzáadott érték nélkül.

3- Figyelemre méltó munka. A technikai szempontokon kívül a fotó jó fényhasználatot mutat, hangulata van és hatást vált ki a szemlélőben. Ez a Pillana(r)t elvárt szintje.

4- Kiváló munka. A korábbiakon kívül erős hangulatot ébreszt, a fényhasználat és utómunka kitűnő, az ötlet és a hozzáadott érték kimagaslóan jó.

5-Kivételes, díjra esélyes fotó, sohasem látott darab.

A versenyen a szövetség tizenkét tagja indult, összesen 600 db fotóval. A verseny huszonnyolc 4.0 feletti osztályzatú fotót hozott.

Bár ezekből huszonegy naszriporter.hu termék, nem vagyok elégedett. Sokkal több időt kellett volna válogatással töltenem, a tavalyi anyagunkból többszáz fotó jobb helyen végzett volna, mint a mostaniak közül jónéhány. Levontam a tanulságot.

Annak azonban örülök, hogy a tavalyi kedvenceim egyike, amely egyáltalán nem klasszikus esküvői fotó (hanem amolyan szocio-dokumentarista) az első helyen végzett, holtversenyben (4.8). A másik nyertes (4.8)  fotó viszont igazságtalan, mert az az egyetlen, amely nem az én ötletemből, csak az én kezem által készült.  Mona találta ki és 35mm-rel dolgozott ugyanonnan, ahonnan én, én azonban a 70-200/2.8 -as teleobjektívre szavaztam. Szerencsém volt.

A galéria a legjobb 28 közé bekerült fotóim tartalmazza, a képek neve a helyezést mutatja.

Ja igen. Hogy miért halálvágta?  A mostani verseny számtalan tanulsága közül az egyik legfontosabb az, hogy emelkednek az elvárásaink. Azok a fotók, amelyek 2008-ban még biztos négyesnek számítottak, tavaly már csak erős hármast kaptak, idén meg hármast (vagy még annyit sem). A társaságról immár büszkén mondhatom, hogy igencsak karistolja a világetalont, gyakran nem is alulról…de kezdünk olyan kritikusak lenni egymáshoz, hogy a jelenlegi trendek mellett jövőre az elvárások miatt a szövetség akár tagok nélkül is maradhat, mert mindenki el fog vérezni :-). Asszem’ fel kell kötni a gatyeszt ebben a szezonban is.

Comments (3):

 1. Atti

  2010. március 9. kedd at 10:53

  Gratulálok minden Pillanart tagnak! Remek munkák.

 2. miami wedding photographer

  2010. április 15. csütörtök at 07:53

  Jo ez a sorozat! Ugyes vagy! Nem jarsz az USA-ban valamikor?
  Udv Otto

 3. admin

  2010. április 15. csütörtök at 08:44

  Szia Ottó!

  Örülök, hogy tetszik, köszönöm, hogy megnézted. Las Vegasba szerettem volna kimenni, de az itthoni feladatok miatt nem tudtam. (Az a baj, hogy egy-két munkáért nem érdemes kimenni az USA-ba, ahhoz legalább három-négy esküvő kell egymás után. Annyi meg nincsen, főleg most, amikor beszűkült a piac).

  És te nem jössz haza mostanában?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.