Nyomtatni pedig kell..

Kedves kolléga!

Csak idő kérdése.Neked is lesz. Fájni fog.Nem fogsz örülni neki, akkor sem, ha úgy érzed, mindent megtettél, ne következzen be. A szó, amelytől minden jóérzésű kolléga retteg:

REKLAMÁCIÓ.

Lehet, hogy valóban hibáztál, előfordulhat, hisz emberek vagyunk. Lehet, hogy nem: a megrendelőink is azok, ráadásul mindenfélék. Ha nem fotóztad le, amire megkértek, ha a képeid nem ütik meg azt a szinvonalat, amit a portfóliódban ígértél, nos, akkor nincs mit tenni, csak bocsánatot kérni, kárpótolni kell az ügyfelet.

Reklamáció azonban bekövetkezhet más okokból is. A leggyakoribb ok triviális:az ügyfél nem azt látja, amit te! Hiába dolgozol szépen, a megfelelő felszereléssel, hiába dolgozod fel a digitális képeket a legmodernebb eszközökön, ha digitális fotókat adsz át, ki vagy szolgáltatva. Nem tudod ugyanis megjósolni, mlyen eszközön nézik meg a képeid és azt sem, hol nyomtatják ki az anyagaid. A fotóid legtöbbször olcsó kijelzőkön tűnnek majd fel, és a legolcsóbb papírképeken landolnak, erre akár mérget is vehetsz..

Hogy mit lehet tenni? A legjobb persze az volna, ha minden egyes anyagodhoz iMac-et adhatnál ajándékba, de itt nem tartunk 🙂

Az nem univerzális megoldás, hogy átadás előtt a te gépeden megmutatod a fotókat, erre legtöbbször nincsen lehetőség. A laborok sem egyformák, így az sem jó, hogy a nyomtatott anyagra hivatkozol.

Az egy köztes opció lehet, hogy megmondod, melyik laborban nyomtatva érhető el jó minőség, csak hát az a baj, hogy minden profi tudja, mekkora különbségek vannak használt vagy új vegyszerrel történő hívás esetén, arról meg jobb, ha nem beszélünk, vajon hányan zarándolkolnak el a kedvedért a város szélére. Jobb ha megbarátkozol a gondolattal: nem állhatsz ott az ügyfél mellett, amikor a fotóit hívatja, a végső minőség bizonytalan lesz!

Mit lehet tenni? Minőségbiztosítási szempontból te mindent megtettél, de hogyan tudod ezt bebizonyítani?

Az első megoldás: te hívatod elő a fotók egy részét, mégpedig ellenőrzött, megbízható digitális laborban. Igen ám, de mi van, ha nincs ilyen a közeledben? Laborba futkosni nem vidám dolog, időbe, üzemanyagba, pénzbe kerül, mostanában nem kevésbe.

A második megoldás: te nyomtatod ki a fotók egy részét, saját nyomtatóval, ellenőrzött körülmények közt. Van olyan nyomtató, amely tudja a megfelelő minőséget? Hogyne, a soktintás fényképnyomtatók simán lekörözik a kémiai laborok legtöbbjét. Hát akkor? Hát az a baj, hogy ezek a nyomatok mocskos drágák, a kémiai hívás többszörösébe kerülnek. 🙁

Van megoldás? Van-e olyan nyomtató, amely laboráron nyomtat, mégpedig kompromisszumtől mentes minőségben? Aha, van bizony. Egy hónapja nyúzok egy ilyent, éppen a fenti okok miatt. Aki ismerte az Epson P50 otthoni használatra tervezett, DVD-nyomásra is alkalmas fotónyomtatóját, az két dologra jött rá, velem együtt. Az egyik, hogy lélegzetelállító színek, telítettség, kontraszt, átmenetek visszadására képes. A másik az, hogy gyorsan kiesz a vagyonodból.

Mindez a múlté. Megjött a bátyó, amely nem más, mint a jó öreg EPSON P50 egy jókora külső tartályrendszerrel. A jövevényt L800-nak hívják és arra való, hogy gyönyörűt, sokat - és ami a legfontosabb - laboráron(!) nyomtassunk, mi fotósok, akiknek évente néhány száz vagy ezer, A4 méretet meg nem haladó nagyságú nyomatot kell előállítanunk, lehetőleg nem kimozdulva a gép mellől.

Senkit nem fogok untatni a technikai paraméterekkel, olvassatok: katt ide a specifikációkért

Nyomtatóm eddig kényszerből volt, a DVD-tokok és printelhető DVD-k miatt, de ez most egy MUST BUY-tétel.

Jelzem, hogy az őszi TEF3-on az utómunkás napon ott lesz az EPSON Hungária, hogy ingyen nyomtasson nekünk. Van továbbá egy ígéretem is, hogy a TEF-es hallgatók számára az L800 kedvezménnyel lesz hozzáférhető.

Leave a Comment