Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

Pápá 2010

Kifulladóban az idei szezon. Tudtam, hogy nehéz lesz végigcsinálni, és bizony úgy is lett.

Sok változást hozott az elmúlt tizenegy hónap.  Kilenc TEF (Tudatos Esküvői Fotográfus)-csoporttal több, mint százan fordultak meg az idén indított tanfolyamainkon. A TEF az aktív hallgatóknak köszönhetően kiteljesült, kialakult egy néhány tucat főből álló, egymással folyamatosan kommunikáló, együttműködő fotográfusokból álló platform, programokkal, összejövetelekkel.

Aztán történtek…khmm… személyi változások. Egy távozó helyett három (vagy négy?) perszónát kaptam, amitől hallatlanul szerencsésnek érzem magam.. Mindenesetre nagyokat álmodunk mostanság, de erről majd akkor írok részletesebben, ha eljött az ideje.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

—————

Az idei év komoly meglepetéssel is járt.  Július eleje óta asszisztens (Egyed Melinda) segíti a munkám, aki igen hamar nélkülözhetetlennek bizonyult. Aztán a dolgok néhány szerencsés fordulat nyomán valahogy megváltoztak és most ő az első számú tanítvány, aki immár fényképezőgéppel a kezében áll mellettem és sokszorosan bizonyította, hogy csodálatos dolgokra képes. A környezetem “Angyal”-ként ismeri őt és sokan joggal kedvelték meg kivételes személyiségének köszönhetően.  Aki pedig nem ismerte még, hamarosan megteheti, mert ugyanebben a blogban társzerzőként mesél majd arról, hogyan élte meg kezdőként a naszriporter.hu-hoz való csatlakozást. Személyes benyomásai, tapasztalatai hasznosak, inspirálóak lehetnek minden kezdőnek, szárnyait próbálgató kollégának.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

—————

Örömmel figyeltem, hogy több fiatal kolléga kapcsolt magasabb fokozatba és kialakulóban van az erős középmezőny, amely a legfontosabb tényező minden piacon. Esetünkben ők azok a fényképészek, akik a tisztességes munkájukkal a vállukon tartják a szakmát és biztosítják a minőségi standardokat. A TEF2-t megjárt hallgatók pontosan tudják miről beszélek, hiszen a tananyagban kiemelt szerepet kapott az egészséges szolgáltatói piramis (hierarchia), amely hitem szerint a motivált, tisztességes hozzáállású,  minőségi munkára képes középkategóriás fotósokon nyugszik. A legnagyobb változást ennek a rétegnek a kialakulásában látom, így sokkal bizakodóbb vagyok a szakma jövőjét illetően, mint két-három évvel ezelőtt.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

Nos, ennyit mára. Ha nem írnék addig: boldog ünnepeket kívánok minden kedves kollégának és olvasónak!

Comments (7):

 1. Kotipas

  2010. december 11. szombat at 21:15

  Azért így belenyúlni az asszisztens választásba… 🙂 Hiába, no… aki tud, az tud 😉
  Annyira ütős csapat lesz, hogy hhhúúúú…. 🙂

 2. admin

  2010. december 11. szombat at 21:38

  Belenyúlni? Nem belenyúltam, hanem tudtam, ki a megfelelő. Számtalan jelentkező közül a leglököttebb levelet írót választottam, cseppet sem volt nehéz dolgom. A tapasztalatom egyébként azt mutatja, hogy a legtehetségesebb fotósok általában nem formálisan gondolkodnak, ez pedig a fényképeiken is meglátszik. Ennyi a titok.

 3. Szilvi

  2010. december 12. vasárnap at 11:42

  Minden jót nektek 2011-re is!

 4. Fényképész

  2010. december 15. szerda at 14:36

  Szomorú, hogy a fényképész szakmát ennyire semmibe vették, hogy nem vették/veszik tudomásul, hogy ez egy szakma.

  A “motivált, tisztességes hozzáállású, minőségi munkára képes középkategóriás fotósok” (akik nem is annyira középkategóriások) eddig is voltak, csak a “lelkes amatőrök”, akik ráadásul egy kis pénzkeresetet is láttak az egészben, tönkre tették a régen oly jól működő fényképész társadalmat, árletörő gerilla akcióikkal.
  Ez, és a digitalizáció együttes hatása okolható a kialakult helyzetért.

 5. admin

  2010. december 26. vasárnap at 03:05

  Tisztességes fényképészek eddig is voltak, de hogy mit tartunk középkategóriának, az viszonylagos. Mivel a magyar esküvőfotózás színvonala évtizedekig meg sem közelítette a nemzetközit (sőt, mint önálló műfajról nem is beszélhettünk róla), nem is volt értelme kategóriákról beszélnünk. Amikor azt mondom: új középkategória, akkor én nemzetközi viszonylatban is versenyképes, szépen, ötletesen fényképező kollégákról beszélek. Szent meggyőződésem, hogy a hazai sztenderdek már alig maradnak el a nemzetköziektől (ezalatt főleg amerikai, ausztrál, olasz, brit piacokat értem).

 6. Szitu

  2010. december 27. hétfő at 00:47

  Hát Csabám az elmúlt évtizedekben esküvőfotózásról beszélhettünk,de a színvonal szó értelmét vesztett minősítés volt arra amit ezen a címen műveltek a tisztelt kollégák.A bántás legkissebb szándéka sem vezérli soraim,hiszen mitől is lett volna másképp.A ma már nemzetközi szinten is megfelelő minőséget nyújtó kollégák is azt az irányt művelték amit mindenki más.Ezzel nincs is semmi baj,hiszen a keresleti oldalt azzal a minőséggel maximálisan kielégítették a fotográfusok.Véleményem szerint két dolog változtatta/változtatja/ meg az egész iparágat.Az egyik az önmagukat képző,és többet,jobbat akaró,az újdonságokat megmutatni kívánó,és bátran lépni merő fotósok.
  A másik oldal pedig maga az önmagát új dimenziókban viszontlátni kívánó megrendelő.Mert szerencsére nem csak a szakma akar többet,jobbat újat,hanem az igényességet,az újat óhajtó és vágyó megrendelői kör is egyre szélesebb.
  Ezek hozzák szerintem ezt a hihetetlen tempójú változást,ami szerencsére visszaköszön más szolgáltatói szférában is.Ettől lesznek a hirtelen dinamikával felkapott szolgáltatások,mert mint látjuk az újra,az egyedire,a teljes alázattal végzett profi dolgokra ma már egyre többen kiváncsiak.Az elmúlt 4-5 évben egy új dimenzióba sodródott az eküvők világa,s örömmel tapasztalom magam is,hogy egyre több szolgáltató próbálja az új szeleket befogni a vitorlájába.
  Mindketten tudjuk,hogy a saját munkába vetett hit,és a többre,jobbra való törekvés bizonyos fokig lépéselőnyt jelent,hiszen a “bátraké a szerencse” szlogen láthatóan értelmet nyer….
  Szakmai féltékenység nélkül remélem,hogy napról napra növekszik azon szolgáltatók száma,akik nem elégednek meg a hétköznapisággal,akarnak,és tesznek is azért hogy jobbak legyenek,így talán eljut a szakma oda,ahol szeretnénk látni.
  Ahogy szeretett,vagy kevésbé szeretett vezérün mondotta két választási ciklussal ezelőtt—Sokan vagyunk,de nem elegen,mindenki hozzon még egy embert…
  Te több embert hozol a kurzusaid által,és ezért továbbra minden tiszteletem a tiéd.
  Baráti üdv,Szitu.

 7. admin

  2010. december 27. hétfő at 01:00

  Hááát, mást már nem tudok hozzátenni: AMEN.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.