TEF Vizuológia

Akarod vagy nem, ha oktatsz, előbb vagy utóbb kissé dilis leszel, nem feltétlenül rossz értelemben. Tanulmányaim alatt elég sok jó tanárhoz volt szerencsém és mindegyiküknek volt valamilyen vesszőparipája, így aztán nem csoda, hogy nekem is lett belőlük. Kicsit konkrétabban: az évek során kialakult bennem az a meggyőződés, hogy a magyar esküvőfotózás jövője elsősorban nem a látványos dolgokon múlik. A népszerűsítése, elfogadása érdekében rendezhetünk akárhány gálát, díjátadót, versenyt, oszthatunk címeket és médiakampányokban nyomulhatunk, mégis, ami hosszú távon számítani fog, az emberanyag fejében lévő tudás.

Így aztán öt éve indultak el az első TEF-tanfolyamok, először 2+2 napos workshop-ok formájában, majd elkezdtem az első egyéves kurzusokat. Jelenleg tucatnyian vannak a magántanítványok, kétféle oktatási platformon.

A szakmánk sokféle tekintetben sajátos, de nagyon figyelemre méltó az a tény, hogy mennyien jönnek át hozzánk nem vizuális területekről. Ez a sajátosság szüli a legtöbb problémát. Mivel nagyon sokan érkeztek vizuális alapok nélkül, így a szakma művelői - még a sikeresek közt is - igen sok az autodidakta, akik a tanulmányaikat a fényképezőgépük kézikönyvének elolvasásával kezdték el. Ez azt jelenti, hogy igen sok köztünk a "naiv" fényképész, akik ösztönükkel próbálják kipótolni a vizuális alaphiányosságaikat. Ez egy darabig működik, aztán az ember elkezdi érezni a fehér foltokat, egyre több a kínzó kérdés a "hogyan csináljak jó képeket, bárhol, bármikor" és a "mitől jobb az egyik kép, mint a másik" témakörökben. Ezek mind az alapok hiányára mutatnak, a gyógyszer pedig nem feltétlenül az, hogy az ember újra és újra megnézi, hogyan csinálják mások és a lényeget nem értve, sémák utánzásába kezd.

Mi a megoldás, ha valaki válaszokat szeretne? Beiratkozni egy képzőművészeti iskolába? Könyveket olvasni? Igen, mindkettő segíthet, de kinek van minderre ideje és agya? Hogyan tudja ellenőrizni a haladását?

eskuvoi-fotos-eskuvoi fotosok #038

Erre próbálunk a TEF keretében új lehetőségeket nyitni. Adott egy online, hatékony oktatási forma, összeszedett, gyakorlatias tananyag és a rendkívül tapasztalt, zseniális oktató (Zsolnai Feri, 25/7 Design Studio, Haarlem, Hollandia) aki szeretettel várja a jelentkezőket.

 A részletek itt találhatóak: http://naszriporter.hu/tef/a-kepzesrol/

Leave a Comment