Esküvői fotós, esküvői fotók, esküvői fotózás a Nászriporterektől
Esküvői fotós, esküvői fotózás Magyarországon és bárhol a világon

Workshopokról, portfóliókról, tisztességről

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

Tisztázni szeretnék néhány alapvető kérdést, mintegy útmutatóul azoknak, akik nem értik pontosan, merre is van az egyenes:

Portfólió: bemutató anyag, amely megmutatja, hogy egy adott területen alkotó kreatív szakember mire képes. A portfólió az önmagunkról alkotott képünk a világ felé.
Workshop: olyan, általában tanulás, oktatás céljára szolgáló rendezvény, amelynek keretében a résztvevők – általában egy vagy több oktató felügyelete mellett – közösen dolgoznak. Szabad fordításban: műhelymunka, műhelyfoglalkozás.

És akkor jön a morális, etikai problémákat felvető kérdésem: illendő-e oktatás keretében elkészített művet sajátként feltüntetni egy portfólióban? Továbbmegyek: illendő-e workshop-on készült anyagokkal ügyfeleket toborozni?

Úgy gondolom, hogy nem kell morálisan túlfejlettnek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk a helyes válaszokra: NEM és NEM. Hogy miért? Az ok nagyon egyszerű. Egy fotós workshopon készült kép nem egyéni teljesítményt mutat. Illetve azt, az oktató és stábjának teljesítményét. Az oktató hozza a modellt, találja ki a helyszínt, hozza a lámpát, állítja be a fényt, intstruálja a párost, mutatja be az utómunkát. Ha nem az oktató, akkor meg a csapat, amely együtt dolgozik vele az oktatás keretében.

Talán nem véletlen, hogy a TEF-tanfolyamokon az elkészített képek publikálását egyetlen feltételhez kötöm: a hallgatók jelezzék, hogy a sorozat workshopon, oktatás keretében készült. Aki ezt elmulasztja, az a tananyag legfontosabb üzenetét nem érti: a portfólió az önmagunkkal és leendő ügyfeleinkkel szembeni őszinteségről szól.

Kérem minden kedves kollégámat, tanítványaimat, barátaimat, mindazokat, akik nálam jártak a TEF-kurzusokon, hogy fontolják meg a leírtakat.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop