esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

Tisztázni szeretnék néhány alapvető kérdést, mintegy útmutatóul azoknak, akik nem értik pontosan, merre is van az egyenes:

Portfólió: bemutató anyag, amely megmutatja, hogy egy adott területen alkotó kreatív szakember mire képes. A portfólió az önmagunkról alkotott képünk a világ felé.
Workshop: olyan, általában tanulás, oktatás céljára szolgáló rendezvény, amelynek keretében a résztvevők - általában egy vagy több oktató felügyelete mellett - közösen dolgoznak. Szabad fordításban: műhelymunka, műhelyfoglalkozás.

És akkor jön a morális, etikai problémákat felvető kérdésem: illendő-e oktatás keretében elkészített művet sajátként feltüntetni egy portfólióban? Továbbmegyek: illendő-e workshop-on készült anyagokkal ügyfeleket toborozni?

Úgy gondolom, hogy nem kell morálisan túlfejlettnek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk a helyes válaszokra: NEM és NEM. Hogy miért? Az ok nagyon egyszerű. Egy fotós workshopon készült kép nem egyéni teljesítményt mutat. Illetve azt, az oktató és stábjának teljesítményét. Az oktató hozza a modellt, találja ki a helyszínt, hozza a lámpát, állítja be a fényt, intstruálja a párost, mutatja be az utómunkát. Ha nem az oktató, akkor meg a csapat, amely együtt dolgozik vele az oktatás keretében.

Talán nem véletlen, hogy a TEF-tanfolyamokon az elkészített képek publikálását egyetlen feltételhez kötöm: a hallgatók jelezzék, hogy a sorozat workshopon, oktatás keretében készült. Aki ezt elmulasztja, az a tananyag legfontosabb üzenetét nem érti: a portfólió az önmagunkkal és leendő ügyfeleinkkel szembeni őszinteségről szól.

Kérem minden kedves kollégámat, tanítványaimat, barátaimat, mindazokat, akik nálam jártak a TEF-kurzusokon, hogy fontolják meg a leírtakat.

esküvői fotó, esküvői fotózás, esküvőfotó, esküvőfotós, esküvői fotós, oktatás, tanfolyam, workshop

6 Comments
 1. 2011. február 13. vasárnap -

  Teljes mértékben egyetértek!

 2. Laszlo Bodnar
  2011. február 13. vasárnap -

  én is egyetértek, pár helyen már le is írtam. nem szép dolog.

 3. Kancsár Csilla
  2011. február 13. vasárnap -

  Én is, én is! :-)

 4. Györki Zoltán
  2011. február 13. vasárnap -

  Ezzel én is egyetértek!

 5. Szita Márton
  2011. február 14. hétfő -

  Reméljük, hogy kapcsolnak az érintettek, bár szerintem m?r lesz néhány csalódott menyasszony.

 6. admin
  2011. február 14. hétfő -

  Abban meglehetősen biztos vagyok, hogy nem aljas csalásról és rossz szándékról van szó. Aki tanfolyamra jár, az fejlődni akar. Aki fejlődni akar, abban megvan a jóakarat. Nem-odafigyelés, türelmetlenség, elhamarkodott döntés. Javítható.

Leave a Comment